Termokaynak yapımı
TERMO KAYNAK NEDİR?
Termokaynak, elektriksel olarak irtibatlandırılması gereken eklerde; bakır-bakır, bakır-çelik, çelik-çelik,gibi farklı metaller için bile kolayca uygulanabilen kaynak işlemidir. Elektriksel irtibatlandırmada, iletkenlerde kesintisiz ve sağlam bir iletim yolu oluşturulması oldukça önemlidir.Topraklama tesisatında kurulumdan uzun yıllar sonra görülen en önemli sıkıntılardan biri de toprakaltı iletken bağlantılarında çürümenin olması ve gevşeme, ayrılma gibi problemleri de beraberinde getirmesidir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için toprakaltı iletken bağlantılarının termokaynak ile yapılması gerekmektedir. Termokaynak, dışarıdan bir ısı kaynağı gücüne ihtiyaç duymadan, yüksek kaliteli elektriksel bağlantı oluşturmanın en önemli yoludur.
NASIL YAPILIR?
ağlantılar, toz halinde bakır oksit ve alüminyumun yüksek ısı derecesinde reaksiyonu kullanılarak 6 adımda gerçekleştirilir.
- Birbirine kaynak yapılacak iletkenler, grafit kalıp (kaynak potası) içerisine uygun şekilde yerleştirilir ve saplı mengene (pota pensesi) ile grafit kalıbın her iki yanından iyice sıkıştırılarak açılması önlenir.
- Kaynak tozu paketinden çıkan pul, potanın üstünde yer alan boşaltma deliğinin tabanına yerleştirilir
- Tüp içerisinde bulunan kaynak tozu, boşaltma deliğine dökülür.
- Dökülen kaynak tozunun üzerine, aynı tüpün alt kısmında bulunan başlatma tozu dökülür.
- Uygun bir çakmak yardımıyla (bkz.Elektronik Çakmak) ateşleme işlemi başlatılır.
- Pense yardımıyla pota açılır ve kaynak etrafında oluşan cüruf, bir zımpara/fırça yardımıyla temizlenir.